Kayıt dışı ekonomiyle mücadele: Yapmayanlara ceza yağacak

Yeni vergi paketinde, kayıtdışı ekonomiyi önlemeyi hedefleyen cezaların arttığı görülüyor. Elden kira ödeyenler ve fiş, fatura kesmeyen işletmeler için cezalar yükseltiliyor. Tahsilat ve ödemelerini finans sistemi içinde yapmayanların cezası, toplam tutarın yüzde 5’inden 10’una çıkarılıyor.

Kayıt dışılıkla mücadele

Vergi paketine göre, tahsilat ve ödemelerini banka veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymama cezası yüzde 5’ten 10’a çıkarılıyor. Üst sınır da 8.7 milyon liradan 20 milyon liraya yükseltiliyor. Bu zorunluluğa aykırı ödeme yapanlar, durumu 5 iş günü içinde idareye bildirirse ceza kesilmeyecek.

Fiş kesmeyenlere ağır ceza

Hürriyet’ten Neşe Karanfil‘in aktardığına göre, vergi paketi, fiş ve fatura kesmeyenlere yönelik cezaları da artırıyor. 2023 yılında fiş, fatura kesmeyen 130 bin kişiye toplam 1 milyar 876 milyon lira ceza kesildi. 2024 yılında ise 53 bin kişiye toplam 974 milyon lira ceza uygulandı. Başkasına ait banka hesaplarını kullananlara da özel usulsüzlük cezası getiriliyor.

CHP’den eleştiri

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Plan Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmelerde paketi eleştirdi. Türeli, “Bu kanun teklifinin içinde ne vergi adaleti var ne de vergi harcamalarının düzeltilmesi. 2024 yılında 2.2 trilyon lira vergi harcamasının sadece 30 milyar lirası bu pakette yer alıyor” dedi.

Asgari kurumlar vergisi

Vergi paketiyle yurtiçi firmalara yüzde 10 oranında asgari kurumlar vergisi getiriliyor. Bu düzenlemeden 62 bin kurumlar vergisi mükellefi etkilenecek ve yıllık bazda 70 milyar lira gelir sağlanacak. Asgari kurumlar vergisi, kurum kazancının yüzde 10’undan aşağı olamayacak. Hesaplamada belirli istisna ve indirimler dikkate alınacak.

62 bin işletme etkilenecek

Vergi paketine göre, yurtiçi firmalara yüzde 10 oranında asgari kurumlar vergisi getiriliyor. Etki analizine göre 62 bin kurumlar vergisi mükellefi bu düzenlemeden etkilenecek ve yıllık bazda 70 milyar lira gelir elde edilecek.