Ramazanın geleneksel tatlısı güllacı böyle yapan klasik tarifinden vazgeçiyor! Tarif restoran ustasından
Güllacı zaten çok seviyorsanız güllaç tatlısının en değişik hallerinden biri olan muhallebili güllacı mutlaka denemelisiniz. Muhallebi, güllaç yapraklarına lezzet ve kremsi bir doku katarak tatlıyı daha da zenginleştirir.
MUHALLEBİLİ GÜLLAÇ TARİFİ
Malzemeler
- 1 litre süt (200 ml klasik su bardağı ile 5 bardak)
- 2,5 yemek kaşığı (tepeleme) un
- 1,5 yemek kaşığı (tepeleme) pirinç unu
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1/2 paket güllaç yaprağı
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Güllaç Şerbeti İçin:
- 2 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1,5 yemek kaşığı gül suyu (isteğe göre)
Üzeri İçin:
- 2 yemek kaşığı nar tanesi
- 3-4 adet çilek
- Dilimlenmiş kuru kayısı
Yapımı
-
Muhallebi için; tencereye tereyağını alıp eritin ve unla beraber 2-3 dakika kadar kavurun.
-
Üzerine sütün yarısını yavaş yavaş ekleyip çırpıcı yardımıyla unu yedirin.
-
Kalan süte pirinç unu, nişasta ve vanilini ekleyip karıştırın ve tencereye ekleyin.
-
Toz şekeri de ekledikten sonra koyulaşana kadar, ara ara karıştırarak pişirin.
-
Muhallebi koyulaştıktan sonra ocağın altını kapatın ve tereyağını ekleyip karıştırın. Oda sıcaklığında soğutun.
-
Güllacın şerbeti için; süt, şeker ve vanilini ocakta bir taşım kaynatın ve oda sıcaklığında ılımaya bırakın.
-
Güllaç yapraklarının 1 adedini üzeri için ayırın ve kalan yaprakların parlak kısmı üste gelecek şekilde, tatlıyı hazırlayacağınız kalıba dizin. Dizerken her bir katına 1 kepçe şerbet dökün.
-
Güllaç yaprakları sütü çektikten sonra üzerine 1 kat ceviz içi serpiştirin. Soğumuş olan muhallebiyi de üzerine yayıp buzdolabında 2 saat bekletin. Kalan güllaç yapraklarını muhallebi soğuduktan sonra parçalı olarak üzerine yerleştirin.